Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Cultuur snuiven in Zuidwest Friesland

Steden en Dorpen

Zuidwest Friesland telt maar liefst 140 dorpen en 7 van de Elfsteden. Allemaal smûk (gezellig) op hun eigen manier.

Hier volgt een opsomming van de leukste dorpen en steden in de directe omgeving, in alfabetische volgorde:

Afsluitdijk

40 km – De afsluitdijk is natuurlijk geen Stad of Dorp, maar wel een bezienswaardigheid an sich! Sinds kort staat hier het Afsluitdijk Wadden Center met veel informatie over de geschiedenis en nabije toekomst van de Afsluitdijk. Ook is hier het interessante Kazemattenmuseum te vinden, een bezoekje waard.

Balk

7 km – Gezellig, bruisend en diverse mogelijkheden tot winkelen. Bekend vanwege het riviertje de Luts, van oudsher een Boterdorp en het heeft een beschermd dorpsgezicht. Er is ook nog een strandje te vinden bij het paviljoen Restaurant Badmeester Keimpe. Dichtstbijzijnde grotere supermarkten zijn hier te vinden (Lidl, Plus, Poiesz).

Bakhuizen

4 km – Klein dorpje waar u de dichtstbijzijnde supermarkt (Spar) vindt.

Harlingen

47 km – Iets verder rijden vindt u de mooie Havenstad Harlingen. Gezien dit Peter zijn geboortestad is, kunnen we deze natuurlijk niet overslaan. In Harlingen vertrekken de boten naar Vlieland en Terschelling, een dagje eiland behoort tot de mogelijkheden. Harlingen ligt aan de Waddenzee en heeft een klein zoutwaterstrandje.

Hindeloopen

16 km – Een van de Friese 11-steden aan het IJsselmeer. Absoluut de moeite waard om eens even te bezoeken. In het museum krijgt u een kijkje in de geschiedenis van deze handelsstad en de stijlvolle klederdrachten.

IJlst

25 km – Vlakbij Sneek vindt u deze 11-stedenstad, ook wel Houtstad door zijn houtzaagmolen. Clinic Fierljeppen? Dat is hier mogelijk!

Laaksum

7 km – Ook wel het kleinste vissersdorpje van Europa, aan het IJselmeer. Eigenlijk een buurtschap, het is namelijk onderdeel van Warns.

Lemmer

18 km – Grootste en gezelligste dorp in de directe omgeving en onze woonplaats. Hier vindt u alles wat u nodig zult hebben. In Lemmer is onder andere een biologische winkel te vinden en vele mogelijkheden om te shoppen.
Lemmer heeft een mooi groot strand en een strandpaviljoen. Buiten het hoogseizoen is kitesurfen toegestaan.
Tevens vindt u het alom bekende Ir. D.F. Woudagemaal. Het oudste nog draaiende Stoomgemaal van Europa.

Makkum

26 km – Makkumer aardewerk, wie kent het niet. Bijna net zo bekend als Delfts Blauw. Daarnaast staat Makkum vooral bekend om zijn enorme strand aan het IJsselmeer en een gezellige boulevard.

Oudemirdum

3 km – Dichtstbijzijnde dorp met een goede bakker en slager. Hier kunt tevens terecht voor extra fietshuur (ook bij de receptie van de camping). Er is ook een kleine buurtsuper aanwezig en brinkdorp Oudemirdum heeft gezellige terrasjes.

Sloten

13 km – Kleinste Elfstedenstad van Friesland. Fijne terrasjes, deze stad doet erg pittoresk aan. Tevens heeft de ommuurde ministad Sloten een knus klein museum. De stadomroeper krijgt iedere vrijdagavond van het hoogseizoen de stad bijeen voor het traditionele kanonschieten in klederdracht bij Korenmolen de Kaai.

Sneek

26 km – Sneek is een echte stad, bekend van de Waterpoort en de Sneekweek. In Sneek kunt u qua winkelen te kust en te keur en vindt u diverse woonboulevards.

Stavoren

12 km – In verhouding iets dichterbij dan Hindeloopen vindt u Stavoren. Een prachtig natuurgebied “Bocht fan Molkwar” met vogelkijkhut bevindt zich tussen deze steden in aan het IJselmeer. Oudste (vissers)stad van Friesland. Stavoren heeft een opmerkelijke fontein, een Kabeljauw van 11-fountains.

Terherne

46 km – Staat bekend om de Schippers van de Kameleon. Hier is een speciaal Kameleoneiland voor ingericht.

Workum

17 km – Deze handelsstad staat bekend om zijn oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman museum en de watersport. U kunt leuk winkelen in het oude centrum met beschermd stadsgezicht. Vlakbij vindt u een strand waar ook kitesurfen is toegestaan.

Woudsend

14 km – Door zijn ligging tussen twee grote Friese meren is dit een echt watersportdorp. In de zomer wordt hier wekelijks op donderdag een boerenmarkt georganiseerd, met verse streekproducten en activiteiten.

Overig

Alle dorpjes in de directe omgeving zijn de moeite waard om te bezoeken. U vindt er diverse musea, winkels, watersporten, visstekjes, meren, stranden, picknickmogelijkheden, etc.